Türkiye, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ile Akseki-1 Kuyusu’nda sondaja başlıyor
Türkiye’nin enerji filosuna eklediği yedinci nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, yeni görevi için Antalya açıklarındaki Akseki-1 kuyusunda çalışmalarına başladı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) geçtiğimiz yıl envanterine giren Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Yörükler-1 ve Taşucu-1 kuyularının ardından Akseki-1 kuyusunda hidrokarbon araması yapacak.
Akseki-1 Kuyusu
Antalya İstasyonu’ndan yayınlanan NAVTEX’e göre, 10 Ağustos 2023 ila 6 Şubat 2024 tarihleri arasında Abdülhamit Han Sondaj Gemisi tarafından Akseki-1 kuyusunda yürütülecek çalışmalara Mihrimah, Aybüke ve Kutsi İlhan gemileri de eşlik edecek.
Akseki-1 Kuyusu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Münhasır Ekonomik Bölge ihtilafına neden olan adalardan biri olan Meis’e 93 kilometre, Kıbrıs’a da yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki konumuyla dikkat çekiyor. Hidrokarbon uzmanlarına göre Akseki-1 kuyusunda bir rezerve ulaşma olasılığı oldukça yüksek.
Bayraktar’dan Abdülhamid Han Açıklaması
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin görevdeki birinci yıl dönümünde Akdeniz’deki yeni görevine başlayacağını duyurdu.
Abdülhamid Han Sondaj Gemisi
Türkiye’nin enerji filosuna son yıllarda kattığı sondaj gemilerinin en güçlüsü olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, 230 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve 60 bin ton ağırlığında.
Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip. Gemi çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip.
Türkiye’nin Enerji Filosu
Türkiye, enerji alanındaki dışa bağımlılığını azaltma amacıyla denizlerde doğal gaz ve hidrokarbon arama çalışmalarını yürütmek üzere kurduğu enerji filosuyla kendine yeter bir konuma ulaşmış durumda.
Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han adlı sondaj gemileri ile birlikte Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa adlı sismik araştırma gemileri başta olmak üzere toplamda 51 gemiden oluşan bu dev enerji filosu Türkiye’ye hidrokarbon rezervlerine ulaşma noktasında önemli bir ivme kazandırıyor.