Prof. Dr. İsmail Şahin’in kaleme aldığı “Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm: Tarih, Kimlik, Siyaset” adlı kitapta, Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisi; tarihsel, kimliksel ve siyasal açılardan değerlendiriliyor.
Türk Akademisi Siyasî Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV) tarafından yayımlanan, Prof. Dr. İsmail Şahin’in kaleme aldığı “Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm: Tarih, Kimlik, Siyaset” adlı kitap, Kıbrıs meselesini tarihsel ve siyasal boyutlarıyla ele alıyor.
Kitap, Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisini derinlemesine inceleyerek, adadaki kimlik sorunlarına ve tarihsel süreçlere ışık tutuyor. Bu çalışmada, Kıbrıs Türk halkının uluslararası alandaki hakları ve siyasal kimliği de ayrıntılı bir şekilde analiz ediliyor.
Prof. Dr. Şahin, Kıbrıs meselesinin çözümüne dair farklı perspektifler sunarak, güncel tartışmalara yeni bir soluk getiriyor.
SUNUŞ
Taşıdığı jeopolitik önemin bir neticesi olarak tarih boyunca Doğu Akdeniz’deki üstünlük mücadelesinin stratejik unsurlarından biri olagelen Kıbrıs, aynı zamanda Türk varlığının hüküm sürdüğü kadim beldelerden birisidir. Türk ve İslam tarihindeki ayrıcalıklı yeri, Kıbrıs adasının Türkiye ve Türk milleti için taşıdığı stratejik önceliği ortaya koymaktadır.
Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 tarihinde garantörlük haklarını kullanarak Kıbrıs Türklerinin hak ve hukukunu, en temel insan hakkı olan yaşama hakkını ve iki toplumun barışını temin etmek üzere başlattığı barış harekâtı ile adadaki Türk varlığının güvenliği ve siyasî hakları güvence altına alınmıştır.
Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde kurucu antlaşmalardan kaynaklanan vazgeçilemeyecek ve tartışılamayacak ahdî hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Türkiye’nin etkin ve fiilî garantisinin sulandırılması ya da olumsuz etkilenmesi hiçbir şart altında kabul edilemeyecektir. “Mavi Vatan” stratejisinin kilit önemdeki unsuru da olan Kıbrıs’taki Türk varlığının hak ve hukuku dün olduğu gibi bugün ve yarın da her platformda savunulmaya kuşkusuz devam edilmelidir.
Şüphe yok ki Kıbrıs’ta dili, dini ve etnik kökeni itibarıyla farklı olan iki ayrı millet ve iki ayrı devlet bulunmaktadır. Uzun süren ve bir sonuca varamayan müzakere süreçleri ile Rumların uzlaşmaz tutumları neticesinde geldiğimiz nokta itibarıyla Kıbrıs’ta tek gerçekçi, uygulanabilir ve yaşayabilir çözümün iki devletli bir yapılanma olduğu açıktır. Nitekim, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de Türkiye Cumhuriyeti, bu yöndeki politikasını her platformda kararlılıkla gündeme getirmektedir. Önümüzdeki süreçte Kıbrıs Türk halkını, haksız yere uygulanan izolasyonlardan ve egemenlik haklarını kullanmaya dönük kısıtlamalardan kurtarmak üzere, KKTC’nin egemenliğinin ve uluslararası alanda eşit statüsünün tanınmasını temin edecek politikaların izlenmesi en akla uygun yol olacaktır. Bu çerçevede, stratejik bir adım atılarak KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmesi, fark yaratan ve ses getiren önemli bir gelişme olmuştur. Bununla beraber, Türk Devletleri Teşkilatı’nın KKTC’yi tam üye olarak kabul etmesi, KKTC’yi tanıyan devletlerin sayısının artmasını da kolaylaştıran bir gelişme olacaktır.
Türk Akademisi Siyasî Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV) olarak; Kıbrıs Barış Harekâtının 50’nci yılı münasebetiyle, Kıbrıs davasına ilişkin bir çalışma ile Kıbrıs’ın tarihi ve kültürel yapısı, adadaki Türk varlığı, tarihî süreç içinde yaşanan gelişmeler, barış harekâtı ve sonrası uygulanan tecrit ile meselenin siyasî, askerî ve diplomatik boyutlarının değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma yapılmasını kararlaştırdık. Bu doğrultuda, genellikle siyasî ve diplomatik boyutlarıyla gündemde yer bulabilen Kıbrıs konusunun tarihî ve kültürel çerçeveyi de dikkate alarak bu günlere nasıl gelindiğini ve bundan sonraki sürdürülebilir çözümün nasıl olabileceğine dair önerileri kapsayan değerlendirmelerimizi bir kitap çalışmasıyla hayata geçirmeyi amaçladık.
Bugün önemli bir küresel aktör olan Türkiye, bölgesel gelişmelere yön veren, egemenlik haklarına yönelik oyunları bozma gücüne sahip, ahdî haklarından taviz vermeden millî politikalar istikametinde “Lider Ülke Türkiye” ülküsünü gerçekleştirmek, Türk ve Türkiye yüzyılının altyapısını inşa etmek amacıyla gayret göstermektedir. Bu iddialı hedefe giden yolda, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklüğünün bekâsının temini ve KKTC’nin bağımsız bir egemen devlet olduğunun tescili büyük önem arz etmektedir. Doğu Akdeniz’in stratejik değerinin arttığı bir dönemde, Kıbrıs’ta “iki devletli çözüm” en makul ve gerçekçi seçenek olarak belirmiş durumdadır. Dolayısıyla, kalıcı çözüm için Türk tarafının daha gür bir sesle dile getirmeye başladığı iki devletli çözüm formülünün irdelenmesi ve iki devletli çözümün neden en gerçekçi yol olduğunun izah edilmesi gerekmektedir.
Bu düşüncelerden hareketle, Barış Harekâtı’nın 50’nci yıldönümü münasebetiyle değerli bilim insanı Sayın Prof. Dr. İsmail ŞAHİN’in kaleminden “Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm: Tarih, Kimlik ve Siyaset” adlı
bu kitap hazırlanmıştır. Literatüre önemli katkı sunacağına ve referans bir eser olacağına inandığımız kitap, bu alanda güçlü bir birikime sahip Sayın Şahin’in çok kıymetli bilimsel çabasıyla vücut bulmuştur.
Kitabın okuyuculara yararlı olması ve bu alandaki araştırmacılara yeni ufuklar açması dileğiyle, başta kitabı hazırlayan Prof. Dr. İsmail ŞAHİN olmak üzere TASAV çalışanlarına ve kitabın hazırlanması ile yayınında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle, Kıbrıs mücadelesinin şehit ve gazilerine, Türk tarihinin herhangi bir evresinde vatan, millet, mukaddesat için hayatını kaybeden aziz ecdadımıza Allah’tan rahmet niyaz ediyor, hürmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şâd, mekânları Cennet olsun.
İsmail Faruk AKSU
TASAV Başkanı
ÖNSÖZ
Kıbrıs, Akdeniz’in ortasında yer alan stratejik konumu, zengin tarihi ve karmaşık sosyo-politik yapısıyla asırlardır bölgesel ve uluslararası aktörlerin ilgi odağı olmuştur. Adanın tarih boyunca farklı medeniyetlerin ve güçlerin çatışma sahnesi olması, Kıbrıs meselesini günümüzde de sıcak ve çözülmesi zor bir problem hâline getirmiştir. Bu bağlamda, Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisi, tarihî, siyasî ve güvenlik perspektiflerinden ele alınması gereken kritik bir konudur.
Bu çalışmada, Kıbrıs’taki mevcut durumu anlamak için adanın siyasî tarihi, jeopolitik önemi ve burada yaşanan çatışmaların kökenleri, okuyucuya yeterli bir fikir verebilecek düzeyde kitaba aktarılmıştır. Ayrıca, federasyon ve iki devletli çözüm önerilerinin Kıbrıs Türkleri ve Rumları için ne anlama geldiği, bu çözüm modellerinin hangi avantajları ve potansiyel riskleri barındırdığı tartışılmıştır. Kıbrıs’ta barışın ve istikrarın sağlanabilmesi için atılması gereken adımların neler olduğu, uluslararası toplumun bu süreçte üstlenebileceği roller ve tarafların karşılıklı tezleri analiz edilmiştir.
Kitabın genel amacı, adadaki iki toplumun tarihsel arkaplanı, uluslararası hukukun sağladığı çerçeve ve siyasî gerçekler göz önünde bulundurularak, iki devletli çözüm önerisinin neden en makul ve sürdürülebilir yol olduğunu tartışmaya açmaktır. Ayrıca, adadaki Türk varlığının tarihî ve kültürel gelişimi, millî dava olarak Kıbrıs’ın siyasî, diplomatik ve askerî mücadelesine yer vermeyi amaçlayan bu kitap, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’nci yıldönümü münasebetiyle Türk Akademisi Siyasî Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV) tarafından çıkarılmıştır. Kitapta, siyasî ve diplomatik açmazların Kıbrıs Türkleri üzerinde yarattığı zorluklar, karşı karşıya bıraktığı tehditler ile 21. yüzyılda uygulanan yaptırımlar, ambargolar ve dışlanma yoluyla uğradıkları eziyet ve bunlarda uluslararası aktörlerin rolü detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Bu kitabın yazılmasında, Kıbrıs meselesi üzerinde yıllardır yapılan çalışmalar, akademik araştırmalar ve sahada gerçekleştirilen gözlemlerden yararlanılmıştır. Kitabımız, hem akademisyenler ve politika yapıcılar için hem de Kıbrıs sorununa ilgi duyan genel okur kitlesi için kapsamlı bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Umuyoruz ki, bu çalışma Kıbrıs’ta barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik tartışmalara katkıda bulunur ve adada kalıcı bir çözüme ulaşılmasında yeni bakış açıları sunar.
Son olarak, barış harekâtının 50’nci yılı gibi tarihî bir dönüm noktasında böylesi bir çalışmayı projelendiren TASAV’a, kitabın hazırlanmasına destek olan TASAV çalışanlarına, kıymetli eşim Cemile ve sevgili kızım Fatma Ayza’ya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Bu vesileyle, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit düşen ve gazi olan kahramanlarımızı, mücahit ve mücahidelerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Onların fedakârlıkları sayesinde Kıbrıs Türklerinin adada barış ve özgürlük içinde yaşadığı asla unutulmamalıdır.
Prof. Dr. İsmail ŞAHİN