EVKAF’tan Kapalı Maraş’ın tarihine ve mülkiyetine dair bilinmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkaran “Kapalı Maraş – Bilinmeyen Gerçekler” adlı çok önemli bir çalışma.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf), Kapalı Maraş bölgesindeki arazilerin vakıf malı olduğunu belgeleyen çalışmalarını “Kapalı Maraş Bilinmeyen Gerçekler” adlı katalogda topladı.
Bu kapsamlı ve titiz çalışma, Kapalı Maraş’ın tarihine ve mülkiyetine dair bilinmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkararak, Kapalı Maraş’ın vakıf statüsünü tartışmasız bir şekilde ortaya koyuyor.
İngiliz İdaresi dönemine ait orijinal belgelerle desteklenen bu çalışma, bölgedeki arazilerin vakıflar tarafından oluşturulduğunu ve bu nedenle tüm insanlığın hizmetine sunulduğunu kanıtlıyor.
Katalogda vakıf mallarının kutsal bir emanet olduğu ve hiçbir şekilde kişisel çıkarlar için kullanılamayacağı kesin bir şekilde vurgulanıyor.
Vakıf mallarının ırk, din, dil ve milliyet ayrımı yapmaksızın insanlığın hizmetine sunulduğunu ve bu malların kişisel zenginlik için el değiştirerek kullanılmasının insanlık aleyhine işlenmiş bir suç olduğunu hatırlatılıyor.
Detaylı bilgiler ve belgelerle donatılmış bu çalışmaya Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Kataloğa ulaşmak için tıklayınız.
Kapalı Maraş’ın Geleceği Ne Olacak?
Gazimağusa kent sınırları içinde yer alan Maraş kenti, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı sonrası askeri bölge statüsüne alınarak kullanıma kapatılmıştı.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından yaklaşık elli yıl kapalı kalan Maraş, yıllarca Kıbrıs müzakerelerinde kapsamlı bir çözümün parçası olarak görüşüldü.
1993 yılında dönemin BM Genel Sekreteri Butros Gali`nin önerdiği güven artırıcı önlemler paketi çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafı, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı`nın açılması karşılığında, Maraş`ın BM idaresinde iki tarafın ortak kullanımına açılmasını kabul etmişti.
2003’te Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum lider Tasos Papadopulos`a, Kıbrıslı Türklere uygulanan tüm kısıtlamaların kaldırılması karşılığında, Maraş`ın Rum kesiminin kontrolüne verilmesini önermişti. Her iki öneri de Rum tarafınca kabul görmedi.
Yarım asır boyunca kapalı kalan ve büyük bir gizem barındıran “Hayalet Şehir”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkili makamlarınca 8 Ekim 2020’de kademeli olarak halkın kullanımına açıldı.
EVKAF gerçeklerine rağmen Maraş’taki mülkiyet sorununun çözümü için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin etkin iç hukuk yolu olarak tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonu’nu adres göstermeye devam ediyor.