Türkiye’yi Vuran Depremde Acı Bilanço

Kıbrıs Raporu
Kıbrıs Raporu Görüntülemeler
7 dk okuma süresi

Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yol açtığı yıkımın bilançosu çok ağır oldu. 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği depremlerde 1,5 milyon insan evsiz kaldı.

Türkiye yer kürenin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşıyor. 6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından 20 Şubat’ta da Hatay’da 6,4 büyüklüğünde deprem meydanda geldi.

Kahramanmaraş’taki deprem anı güvenlik kamerasında. Video: AA

Acı Bilanço: 50 bin 96 Kişi Yaşamını Yitirdi

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açan depremlerin bilanço korkunç bir boyuta ulaştı. 50 bin 96 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde, 108 bin 68 kişi de yaralandı.

Ad image

Hatay’da 6,4 ve 5,8 Büyüklüğünde Deprem

Tüm Dünya Kahramanmaraş merkezli depremleri konuşurken, 20 Şubat’ta Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4, Samandağ’ı ilçesinde ise 5,8 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi. Depremde ağır hasarlı binalar yıkıldı. 6 kişinin hayatını kaybettiği depremde 18’i ağır olmak üzere 294 kişi yaralandı.

31 bin Bina Yıkıldı, 298 bin Bina Ağır Hasarlı

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde toplamda 31 bin bina yıkıldı. 1 milyon binada hasar tespit çalışması yapıldı. Bu kapsamda 298 bin bina yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi.

BM: 1,5 Milyon Kişi Evsiz Kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) kalkınma uzmanları Salı günü yaptıkları açıklamada ülkenin güneyinde 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığını ve en az 500,000 yeni evin inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Ad image

1,5 Milyon Afetzede Çadır ve Konteyner Kentlerde Yaşıyor

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesinde 400 binden fazla çadır kurulduğunu ve 1,5 milyon afetzedenin bu çadırlarda yaşadığını duyurdu. AFAD’tan yapılan açıklamada ise konteynerlerde kalan depremzede sayısı 34 bin 120 olarak açıklandı.

Depremzedeler konteyner kentlere yerleştiriliyor. Fotoğraf: Anadolu Ajansı

53 bin 830 Konutun Yapım Süreci Başladı

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde şu ana kadar 53 bin 830 konutun yapım sürecini başlattıklarını, 22 bin 467’sinin temellerini attıklarını bildirdi.

Dünya’dan Türkiye’ye Destek

Türkiye’de meydana gelen depremler tüm Dünya’da yankı uyandırdı. Dördüncü seviye alarm veren ülkeye yardım yağdı.

Ad image

Deprem felaketinin ardından Türkiye’de 7 günlük “Milli Yas” ilan edildi. Türkiye ile dayanışma sergileyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kosova’nın ardından Arnavutluk’ta ‘da yas ilan edildi.

Ayrıca NATO, Türk Devletleri Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlarda da bayraklar yarıya indirildi.

NATO karargahındaki bayraklar, Türkiye’deki depremler nedeniyle dayanışma sergilemek için yarıya indirildi.

NATO’dan Dayanışma Mesajı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin arama kurtarma görevlisi, itfaiyeci, sağlık çalışanı ve deprem uzmanı gibi çok sayıda yardım görevlisini Türkiye’ye gönderdiğini belirtti.

Stoltenberg, NATO ülkelerinin Türkiye’ye çeşitli barınma desteği vereceğini de aktararak “Müttefikimiz Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye Maddi Destek

Türkiye’yi vuran yüzyılın depremi olarak kayıtlara geçen felaketin ardından Dünya’dan Türkiye’ye destek yağdı. Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem felaketinden etkilenenler için yardım kampanyası başlattı. İlk etapta 25 milyon dolarlık yardımın Türkiye’ye gönderileceği açıklandı.

Dünya Bankası, Türkiye’ye 1 milyar 780 milyon dolar kaynak sağlayacağını duyurdu.

Depremin yaralarını sarmak için çok sayıda uluslararası şirket nakdi ve ayni yardım kararlarını duyurmaya devam ediyor.

İnfografik / AA

IKEA – 10 milyon Euro
Allianz Group – 6 milyon Euro
BP & Castrol – 5 milyon Dolar
ING – 3 milyon Euro
Inditex – 3 milyon Euro (Kızılay)
Samsung – 3 milyon Dolar
Bayer – 1,5 milyon Euro
Pepsi – 25 milyon TL
Vodofone – 25 milyon TL
SOCAR – 20 milyon TL
Toyota – 20 milyon TL
Mercedes Benz – 1 milyon Euro
Deutsche Telekom – 1 milyon Euro
Siemens – 1 milyon Euro
Porshe – 1 milyon Euro
Volkswagen – 1 milyon Euro
Bosh – 1 milyon Euro
Biontech – 1 milyon Euro
Starbucks – 19 milyon TL
Johnson & Johnson – 1 milyon Dolar
Novartis – 1 milyon Dolar
Meta – 550 bin Dolar
KFC – 10 milyon TL

Öte yandan, AbbVie, ALDI, AmerisourceBergen Corporation, Atlas AI, BASF, CBRE, Chery, Cigna, Coupa Software, Goya Foods, Hana Financial Group, Honeywell, KPMG, Marks & Spencer, Metro, Mitsubishi Electric, Palo Alto Networks, PayPal, Pearson, Royal Bank of Canada, Rosatom, Sabah, SpartanNash, Sun Express, Telstra, Terry Town, Tesco, Trane Technologies, Uber, Vodafone, Xerox Corporation ve ZIM de deprem bölgelerine acil ihtiyaçların temini için maddi ve ayni destek sağlayan şirketler arasında yer aldı.

AB liderlerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Türkiye’deki depremler nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben mektup yazarak taziye dileklerini ve dayanışma mesajlarını iletti.

Çavuşoğlu: 76 Ülkeden Yardım Teklifi Geldi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 76 ülke ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldıklarını açıkladı. Şu ana kadar 36 ülkeden 3 bin 319 arama kurtarma personelinin sahada olduğunu belirten Çavuşoğlu, 7 ülkeden de aynı şekilde ilave ekiplerin planlandığını kaydetti.

Deprem Suriye’yi de Vurdu

Öte yandan Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremler Suriye’yi de vurdu. İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka gibi kentlerde ilk belirlemelere göre 3 bin 162 kişi yaşamını yitirirken, 5 bin 235 kişi de yaralandı.

İç savaşın ağır bedelini ödemekte olan sivil halk şimdi de depremin yol açtığı ağır yıkımla mücadele ediyor. On yılı aşkın süredir ağır bombardımana maruz kalan söz konusu kentlerdeki isabet almış binalar art arda yaşanan iki büyük depreme kolayca teslim oldu. Uluslararası yardımların dış dünya ile çok sınırlı bir bağlantısı bulunan Suriye’ye ulaşması da bir başka sorun.

“Türkiye Tek Yürek” Oldu

Deprem için Türkiye’de ve yurt dışındaki 213 televizyon kanalı ile 562 radyonun ortak yayınıyla düzenlenen “Türkiye Tek Yürek” bağış kampanyasında 115 milyar 146 milyon 528 bin lira gibi rekor bir bağış toplandı.

Tatar: Yüreğimiz Türkiye ile…

Ortak yayına telefon ile katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yüreklerinin Türkiye ile birlikte olduğunu söyleyerek kendi adına kampanyaya 3 maaşını bağışladığını açıkladı

Yazıyı paylaş
Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir