İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 15. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, üye devletlere seslenerek izolasyonların kaldırılmasını talep etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 15. İslam Zirvesi Gambiya’nın başkenti Banjul’da gerçekleştirildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) gözlemci üye olduğu zirvede, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar önemli temaslar gerçekleştirdi.
Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile Görüştü
Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile başbaşa görüşen Cumhurbaşkanı Tatar, İİT dönem başkanlığını üstlenen Barrow’dan Kıbrıs Türkü’nün haklı davasının duyurulması konusunda destek istedi.

Tatar’ı ülkelerinde görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Barrow, İİT çerçevesinde ve ikili anlamda ilişkilerin geliştirilmesini kendilerinin de arzu ettiklerini belirtti.
Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleden haberdar olduklarını ifade eden Barrow, Gambiya olarak bu hususta neler yapılabileceğine dair birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Tatar, İİT Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Konuştu
İİT’nin 15. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin uluslararası toplumda hak ettiği yeri alması gerektiğini ve Rum liderliği tarafından uygulanan insanlık dışı izolasyonun kaldırılması için İİT üye ülkelerinin somut adımlar atmasını istedi.
KKTC ve İİT arasındaki iş birliğini artırmak için Genel Sekreter ve kardeş üye ülkelerle birlikte bir yol haritası üzerinde çalışmaya hazır olduğunu belirten Tatar, “Üst düzey İİT yetkililerinin KKTC’yi ziyaret etmeleri, Kıbrıslı Türk sporcuların İslam Dayanışma Oyunları’na katılımı ve KKTC pasaportlarının seyahat belgesi olarak kabul görmesi gibi adımlar, aramızdaki dayanışmayı güçlendirecek önemli gelişmeler olacaktır” dedi.

Tatar: Kıbrıs’ta İki Ayrı Devlet, İki Ayrı Halk Var!
56 yıldır BM himayesinde gerçekleştirilen ‘iki toplumlu, iki kesimli federasyon’ zeminindeki müzakerelerin Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuçsuz kaldığını ve Kıbrıs Türk tarafının artık yeni bir vizyon ortaya koyduğunu belirten Tatar şöyle devam etti:
“Kıbrıs Adası’nda iki ayrı Devlet ve iki ayrı Halk vardır. Sürdürülebilir bir uzlaşıya ancak bu gerçekler ışığında ulaşılabilir. Kıbrıs Türk Halkı’nın özden gelen hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyidi ile ancak gerçekçi bir temelde ve iki devletin iş birliğini hedefleyen yeni ve resmi bir müzakere süreci başlayabilir”