Pile’de yaşanan gerginliğe ilişkin Kıbrıs Raporu’na konuşan Dışişleri eski Bakanı ve eski müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın BM’nin sunduğu çözüm önerisini reddederek, neden zor kullanma yolunu tercih ettiğini sordu.
Dışişleri eski Bakanı ve eski müzakereci Özdil Nami, Pile’de Kıbrıs Türk güvenlik güçleri ile Birleşmiş Milletler Barış Gücü personeli arasında yaşanan gerginliği Kıbrıs Raporu Genel Yayın Yönetmeni Mert Özdeş’e değerlendirdi.
Barış Gücü’ne karşı güce başvurmanın kabul edilemez olduğunu ifade eden Nami, Kıbrıs Türk tarafının haklı iken haksız bir duruma düşürüldüğünü ve bundan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
Nami: Cumhurbaşkanı Zor Kullanmayı Tercih Etti
BM’nin yaptığı açıklamadan Türk tarafına bir çözüm önerisi sunulduğunun anlaşıldığını dile getiren Nami, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Türk tarafına sunulan çözüm önerisini reddederek, zor kullanma yolunu tercih ettiğini ileri sürdü.
Hiçbir zaman Barış Gücü askerlerine karşı zor kullanmak alternatiflerimizin arasında olmadık. Aklımızdan bile geçirmedik. Türk askeri Dünyanın çeşitli yerlerinde Barış Gücü misyonlarına katılır. Çok sorunlar yaşadım ve çözümlerinde bulundum. Hiçbir sorunumuzu zor kullanarak halletmedik. Çünkü diplomatik maharetimiz her zaman bir çözüm üretilmesine yardımcı oldu.
Nitekim Pile ile ilgili BM’nin yaptığı açıklamadan Türk tarafına bir çözüm önerisi sunulduğunu anlıyoruz. Peki Cumhurbaşkanı, BM’nin çözüm önerisini neden reddetti? Neden zor kullanmak durumunda kaldığını hissetti?
“Bütün Dünyayı Karşımıza Aldık, Haksız Duruma Düştük”
BM’nin muhatabı Kıbrıs Türk Toplum Lideri sıfatıyla Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanı güç kullanmak durumunda kaldığını hissetmişse eğer mutlaka BM’deki muhatabını çağırıp ikazını yapar ve “ya müşterek bir çözüm önerisinin altına imza atarız ya da ben bu adımı atmak zorundayım” der. Bunu da çıkıp halkına izah eder ama bunların hiç birini yaşamadık.
Haklıyken haksız durumuna düştük. 1974’ten beri aleyhimize bu kadar sert açıklamalar yapılan bir dönem olmadı. Bütün Dünyayı karşımıza aldık. Dünya ile ilişki kurulması için çok çaba sarf etmiş biri olarak bu emeklerin heba olduğunu görmek ve Kıbrıslı Türklerin haksız yere tepki alması beni derinden yaralıyor, halkım için üzülüyorum. Hak etmedik biz bunu ve Pile halkına da bir hizmette bulunmadık.
“Barış Gücü’ne Karşı Güce Başvurmak Kabul Edilemez”
Barış Gücü’ne karşı güce başvurmak kabul edilemezdir. Biz Rumlarla bile barış yoluyla, diplomasiylehalletmeye çalışıyoruz sorunlarımızı. Medeni bir ülke olduğumuzu söylüyoruz. Hiçbir Cumhurbaşkanı böyle bir yola başvurmadı bugüne kadar.
“New York’ta ‘Pile’ Konuşulacak”
BM Güvenlik Konseyi, AB Komisyonu, ABD, İngiltere, Fransa aleyhimize açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Eylül ayında New York’a gidecek ve orada gündem bu olacak. Rumların her türlü çözümü reddetmesi nedeniyle statükonun devam ediyor olması ve bunun Kıbrıslı Türkleri yaşattığı mağduriyetleri değil, bizim burada yaptığımız hareket konuşulacak.