Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin 100 yıl sonra ‘Sevr’ benzeri bir dayatmayla karşı karşıya olduğunu belirterek, müttefiklik hukukuna aykırı müdahalelere dikkat çekti. KKTC’nin kalkınması için hayata geçirilen projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Türkiye’den kablo ile elektrik projesinin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs için önemine değindi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, BRT’de katıldığı Manşet + programında Aziz Karaaziz’in sorularını yanıtladı.
2023 yılına dair değerlendirmelerde bulunan Feyzioğlu, Türkiye’nin 100 sene sonra “Sevr” dayatmasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) de Türkiye topraklarını güvence altına almak için Irak ve Suriye’nin 30 km derinliğinde çok zor bir coğrafyada vatanı koruduğunu hatırlattı.
Feyzioğlu: Acımasızca Üzerimize Geliyorlar
“Acımasızca üzerimize gelmekteler. Müttefiklik hukuku ile bağdaşmayan müdahaleye maruz kalıyoruz.” diyen Büyükelçi, Kuzey Irak’ta terör örgütü mensupları tarafından meydana gelen saldırıda verilen şehitlerin ise kararlılıklarını daha da arttırdığını söyledi.
“Bu Coğrafyada Türkiyesiz Oyun Kurulamaz“
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin menfaatlerini korumak için Doğu Akdeniz’de olduklarını belirten Feyzioğlu, Libya’da, Karabağ’da, Balkanlar’da yer alındığını ifade ederken, tüm zorluklara rağmen Dünya’ya bu coğrafyada Türkiyesiz hiçbir oyun kurulamayacağını gösterdiklerini kaydetti.
“KKTC’nin Kalkınması için Mücadele Ediyoruz“
Türkiye’nin KKTC’de hayata geçirdiği tüm projelerin, Kıbrıs Türk halkının temsilcileri tarafından Türkiye ile yapılan yıllık iktisadi ve mali işbirliği müzakerelerinde aylarca görüşülmüş ve nihai şekli verilmiş projeler olduğunu vurgulayan Büyükelçi Feyzioğlu, karayolları yatırımlarından, üreticiye yönelik destkelere, Ercan Havalimanı’ndan KKTC Su Temin Projesi’ne kadar bir çok başlık hakkında detaylı bilgiler paylaştı.
“Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Tamamlanacak”
Yıllardır KKTC hükümetleri tarafından talep edilen işler kapsamında olan karayolu yapımında 1988-2020 yılı arasında 198 km otoyol yapıldığını, devamının da geldiğini kaydeden Büyükelçi Feyzioğlu, Lefkoşa Kuzey Çevre yolunun tamamlanacağını söyledi.
Büyükelçi, “tüm kamulaştırmayı bitirmek üzereyiz. Kavşak tamamlanacak. Girne’ye gitmek isteyenler Gönyeli’ye dönmeyecek. Kavşak olmadan o yol anlamsız kalıyor. Önemli oranda kamulaştırma miktarı ayırdık. Tarafları masa etrafında topladık. El sıkışıldı. Kısa süre içinde kalanlar da tamamlanacak” dedi.
Türkiye ihalesiyle 434.5 km de tek şeritli yollar yapıldığını, 100’lerce km de köy yolu yapıldığını anlatan Feyzioğlu, Karpaz yolunda iyileştirme yapılması gerektiğini, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile görüştüklerini, çevrecilerin ve orada yaşayanların da ihtiyaçlarını dikkate alarak oradaki çilenin sona ermesi için hükümetle adım atmayı düşündüklerini söyledi.
Büyükelçi Feyzioğlu, hükümetle görüşerek her yıl önceliği belirlenen köy yollarını yaptıklarını ve yapacaklarını ifade ederek, bu noktada istikrarlı bir şekilde muhatap bulunmasının önemine işaret etti.
“Yeni Ercan Havalimanı, Turizm Yatırımlarının Önünü Açacak”
2023’te Ercan Havalimanı’nın yeni terminalinin tamamlandığını belirten Feyzioğlu, ufak tefek aksaklıkların olabileceğini ama bunların da zamanla çözümlendiğini söyledi. Büyükelçi Feyzioğlu, yıllık 1 milyon resmi yolcu kapasitesinden 10 milyona çıkmasının, refah anlamına geldiğini kaydederek, artan yolcu kapasitesinin yeni turizm yatırımlarının yapılabilmesinin önünü açtığını ifade etti.
“Erdoğan, Talimat Verdi: KKTC için Maliyet Hesabıyla Gelmeyin”
Türkiye’nin KKTC’ye yönelik yatırımlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla maliyet hesabı gözetmeksizin yapıldığını ve bu projelerin KKTC’nin refahına ve güçlenmesine katkı sağladığını vurgulayan Feyzioğlu, eksik kalan bu projeleri Türkiye ile yapma iradesi gösterildiğinde ilerlemeler kaydedildiğine dikkati çekti.
“Mesarya’da 100 Bin Dönüm Arazi Suyla Buluşacak”
Su konusunda geçen yıl çok büyük yatılımlar yapıldığını, 35 metreküp kullanım suyu olarak büyük bir oranda her yere ulaştığını, kalan kısmın da kısa sürede tamamlanacağını hatırlatan Büyükelçi, “bu su bu sene ilk kez Güzelyurt’ta 1873 dönümlük arazide kullanılmaya başlandı. Tünelle suyu Güzelyurt ovasına verdik. Anavatan suyu ilk kez tarımsal anlamda kullanılmaya başlandı. Bu ilk etap. Şimdi hedef Orta Mesarya” ifadelerini kullandı.
Feyzioğlu, bu yönde kamulaştırmalara başlandığını, 44 km ana çelik boru döşeyerek suyun Orta Mesarya’ya geleceğini, ihalenin de 2023 sonunda yapıldığını, 15 km’nin de tamamlandığını belirtti. Büyükelçi, projenin tamamlanmasının 3 yılı bulmayacağını vurguladı.
Lefkoşa’nın arıtmadan çıkan atık suyunun da Orta Mesarya’ya ulaştırıldığını kaydeden Büyükelçi, hayvancının yem derdini çözmek için Devlet Üretme Çiftliği’nde bin 230 dönüm araziye ilk tohumların atıldığını söyledi.
“Üreticiye 105 Milyon TL Kırsal Kalkınma Desteği Verildi”
Büyükelçi, 105 milyon TL kırsal kalkınma desteği verildiğini, doğal afetler nedeniyle zora düşen üreticiye 10 milyon TL kaynak verildiğini, şimdi ise hayvancının 3-4 aylık eksiğini gidermek için yem desteği çerçevesinde 70 milyon TL ayrıldığını anlattı.
“Kablo ile Elektrik Projesi, Arz Güvenliğini Sağlayacak”
Enerji konusundaki sorulara cevap veren Feyzioğlu, KKTC’nin elektrik arz güvenliği sorunu bulunduğunu belirterek, şu andaki sistemin hem çok maliyetli hem yenilenmemiş hem de çevre düşmanı olduğunu söyledi.
Büyükelçi, “burası dünyanın kesintisiz güneş enerjisi alan bir bölgesi. Bizim sabit bir elektriğe ihtiyacımız var. Arz güvenliğini sağlayabilmek için konvansiyonel üretim sistemine de ihtiyaç var” dedi.
“Kıbrıslı Rumlar da Bu Projeye Entegre Olmak İsteyecekler”
Feyzioğlu sözlerini şöyle devam etti: Bu proje, Asrın Projesini ikiye katlayacak bir proje. Doğu Akdeniz için çok değerli bir proje. Çift yönlü hat çekildiğinde, Türkiye’den elektrik gelecek, enerji az güvenliği sağlancak, burada üretilen güneş enerjisi Türkiye’ye iletilecek. Gündüz verdiğin elektrik ile gece aldığın elektrik mahsuplaşılacak. Bu hem enerji arz güvenliğini sağlayacak hem de fiyatların düşmesini sağlayacak. Sade Rum vatandaşı kendi yönetimine dönüp ‘Türkler yine yaptı, biz de onlardan elektrik alalım, ürettiğimiz Türkiye’ye satalım.’ diyecekler” dedi.