Dünyaca ünlü Forbes dergisi, KKTC’nin “yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülke” olduğunu yazdı.
İş ve ekonomi dünyasının yakından takip ettiği Forbes dergisinde geçtiğimiz aralık ayında seyahat ve emlak yazarı Kathleen Peddicord imzası ile yayımlanan makale yeniden gündem oldu.
Söz konusu makalede, KKTC’nin yurt dışında mülk anlamında yapılan yatırımlarda Avrupa ve Amerika Bileşik Devletleri pazarına göre, yüzde 47 oranı ile en karlı ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı.
KKTC’nin yatırımlar karşılığında oturma izni ve diğer avantajlar sunarak yabancı yatırımı teşvik eden dinamik pazarı bulunduğu işaret edilen makalede, ikinci sırada Brezilya, üçüncü sırada ise Karadağ, dördüncü sırada Kolombiya ve son sırada da Yunanistan yer aldı.
Yazar Kathleen Peddicord, makalesinde KKTC hakkında şu ifadelere yer verdi:
Kuzey Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir ada ülkesi olan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir bölgesi ve fiili devletidir. Uzun kumlardan oluşan kıyıları, bol güneş ışığı, mükemmel mutfağı ve dost canlısı bölge halkıyla tanınır. Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasındaki tarihsel gerilimler, yakın zamana kadar turizm ve kalkınmayı güneye odakladı.
Bugün ilişkiler rahat ve sınırın her iki tarafında da hayat olağan şekilde devam ediyor. Bu da gayrimenkul yatırımcıları ve yurt dışında ev almak isteyenler için fırsat yaratıyor çünkü Kuzey Kıbrıs’ta fiyatlar daha uygun ve turizm patlamasına doğru gidiyor.
Dünya bu cazibeyi yakaladıkça yeni oteller, kumarhaneler, golf sahaları ve lüks marinalar açılıyor. Şimdilik Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul inanılmaz derecede uygun fiyatlı olmaya devam ediyor.
Kathleen Peddicord, Forbes.
Aynı dergi 2021 yılında da KKTC’yi dünya genelinde sahil kıyısında en iyi fırsat sunan ülke olarak nitelendirmişti.
Rum Basınından Forbes’e Tepki
Forbes’in haberi yayınlamasının ardından Rum basını, bu habere tepki gösterdi.
Alithia gazetesi haberinde, “Forbes dergisinin sahte devleti ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ olarak nitelendirerek işgal bölgelerindeki satın alma fırsatları hakkında yayınladığı haber sansasyon yarattı.” ifadesini kullandı.
Bazı Rum internet siteleri ise Forbes’in KKTC’yi parlatmaya çalıştığını iddia ederek, yapılan haberin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Ada ile ilgili geçmişte aldığı kararlara aykırı olduğunu ileri sürdü.