EuroAsia Interconnector’de Finansman Krizi

Kıbrıs Raporu
Kıbrıs Raporu Görüntülemeler
2 dk okuma süresi

Avrupa Yatırım Bankası, “EuroAsia Interconnector” projesini finanse etmeyi reddetti.

Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa’nın enerji altyapısını dönüştürmeyi amaçlayan büyük ölçekli enerji projelerinden biri olan “EuroAsia Interconnector” projesini finanse etmeyi reddetti.

Avrupa Yatırım Bankası temsilcisi, yaptıkları ekonomik değerlendirmenin sonucunda projenin finanse edilmeye uygun bulunmadığını açıkladı.

Rum basınına konuşan Banka yetkilisi, değerlendirme sonuçlarını Avrupa Komisyonu ve projeyi uygulayan kuruluş ile paylaştıklarını belirtti.

Toplam maliyeti 1,9 milyar Euroyu bulan projeye, Trans Avrupa Ağları Finansman Aracı 657 milyon Euro, Avrupa Kurtarma ve Dayanıklılık Mekanizması da 100 milyon Euro ile katkı sağlamayı taahüt etmişti. Projeyi tamamlamak için ihtiyaç duyulan 600 milyon Euro kredi finansmanı ise şu an belirsizliğini koruyor.

Ad image

EuroAsia Interconnector Projesi

Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan bir AB “elektrik otoyolu” olarak nitelendirilen EuroAsia Interconnector projesi, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ulusal elektrik şebekelerini Avrupa’ya bağlayacak 2 bin megavatlık çok terminalli bir ara bağlantı sistemi olarak tasarlanmıştı.

890 kilometre uzunluğu ve 3 bin metre derinliğiyle Dünyanın en uzun ve en derin enterkonnektöründe fizibilite çalışmaları tamamlanıp, inşaat aşamasında geçilmişti.

Enterkonnekte Sistem Nedir?

Enterkonnekte elektrik sistemi, farklı enerji üretim kaynaklarından elde edilen elektriği geniş bir ağ üzerinden ileten ve dağıtan bir sistemini ifade eder.

Enterkonnekte elektrik sistemleri genellikle büyük ölçekte ulusal veya bölgesel ağlar olarak kurulur ve çeşitli enerji üretim kaynaklarından gelen elektrik enerjisini tek bir ağda birleştirir. Bu kaynaklar arasında termal santraller, hidroelektrik santraller, rüzgar çiftlikleri, güneş enerjisi sistemleri ve nükleer santraller bulunabilir.

Ad image

Bu sistemler, enerji üretiminin dalgalanmasına ve tüketim taleplerinin değişimine göre esneklik sağlayarak istikrarlı bir elektrik arzını karşılamada kritik bir rol oynamaktadır.

Yazıyı paylaş
Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir