BM’den Pile’de Yol Provokasyonu

Kıbrıs Raporu
Kıbrıs Raporu Görüntülemeler
3 dk okuma süresi

Birleşmiş Milletler Barış Gücü, Pile’de insani amaçlı yürütülen yol yapım çalışmalarını Rum Yönetimi’nin talebi üzerine provoke etti.

Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat (Ara Bölge) üzerinde yer alan ve Kıbrıslı Türkler ile Rumların birlikte yaşadığı karma köy Pile’deki yol yapım çalışmaları provoke edildi.

KKTC’den Pile köyüne kolay ulaşım sağlamak üzere uygulamaya konulan 11,6 kilometrelik
Pile-Yiğitler Yolu Projesi Güney Kıbrıs’ta rahatsızlık yarattı.

İnsani gerekçelerle yıllardır gündeme gelen yol projesinin KKTC sınırları dahilindeki 7,5 kilometrelik ilk kısmının ardından, Yeşil Hat üzerindeki 4,1 kilometrelik ikinci kısmına geçilmesi planlanıyordu.

Rum Yönetimi’nin “toprak ihlali” iddiası üzerine BM devreye girerek projeye müdahalede bulundu. İzinsiz olduğu gerekçesiyle yol yapım faaliyeti beton bariyerler ve dikenli tellerle bloke edilmek istendi.

BM, Geri Adım Atmak Zorunda Kaldı

KKTC güvenlik güçleri çalışmaları kasten engelleyen BM Barış Gücü askerlerini bölgeden uzaklaştırmak üzere harekete geçti. Güvenlik güçleri ile Barış Gücü personeli arasında gergin anlar yaşandı.

Çıkan arbedenin ardından Barış Gücü askerleri geri çekilmek zorunda kaldı. Bu sırada beton bariyerler ve dikenli teller dozerlerle kaldırıldı. Barış Gücü askerlerinin bölgeden ayrılması üzerine yol yapım çalışmalarına yeniden başlandı.

Ad image

Kıbrıs Türk Tarafından Kararlı Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaptıkları açıklamalarla kararlı bir tutum sergileyerek, tamamen insani ihtiyaçlara cevap vermek adına gerçekleştirilmek istenen Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin devam edeceğini belirtti.

Pile Muhtarı, Kıbrıs Raporu’nu Konuştu

Pile Muhtarı Veysel Güden yaşananları Kıbrıs Raporu’na değerlendirdi. Yol yapımı konusundaki taleplerini BM’ye bir çok kez iletmelerine rağmen herhangi bir geri dönüş alamadıklarını ifade eden Güden, Barış Gücü’nün tavrını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti.

“Burada sıkışık kaldık” diyen Muhtar Güden, yaşadıkları mağduriyetin yanında BM’nin bu tavrının Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türkleri üzdüğünü ve yaşananların Halkı tedirgin ettiğini ifade etti.

Ad image

Öncelikli görevinin bölge insanını gerilimden uzak tutmak olduğunu söyleyen Muhtar, yol yapımı konusunda Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında bir sorun yaşanacağını da düşünmediğini sözlerine ekledi.

Pile, Güney Kıbrıs ile Birleştirildi

BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile’de Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar birlikte yaşıyor.

Birleşmiş Milletler idaresindeki özel statüye sahip bu bölgede güvenlik Barış Gücü tarafından sağlanıyor.

Yaklaşık 600 Kıbrıslı Türk ile 1400 Kıbrıslı Rumun bir arada yaşadığı köyde bir Türk bir de Rum muhtar görev yapıyor.

Pile köyü, KKTC sınırları içerisinde yer alan Beyarmudu köyünün güneyi ile Güney Kıbrıs’taki Larnaka şehri ve Dikelya İngiliz Egemen Üs Bölgesinin birleştiği bir noktada yer alıyor.

Ad image

Beyarmudu’ndan Pile’ye gitmek isteyen Kıbrıslı Türklerin yabancı bir ülkeye gider gibi önce Egemen İngiliz Üs Bölgesinden geçerek Yeşil Hatta ulaşması gerekiyor. Ancak Güney’den Pile’ye geçişlerde ise Kıbrıslı Rumlar hiçbir sınır/gümrük kontrolüne uğramıyor. Bu durum, fiziksel olarak Pile’yi KKTC’den ayırırken Güney Kıbrıs ile birleştiriyor.







Yazıyı paylaş
Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir