Uzmanından Kritik Analiz: “Yükseköğretim Adası” Olma Hedefi Tehlikede!

Emrah Adaklı
Emrah Adaklı - Eğitim Uzmanı Görüntülemeler
4 dk okuma süresi

Kuzey Kıbrıs’ta yükseköğretimdeki sorunlar ve öğrencilerin karşılaştığı zorluklara dair çarpıcı tespitlerde bulunan Eğitim Uzmanı Emrah Adaklı, “Yükseköğretim Adası” olma hedefinin tehlikeye girdiğine dikkat çekerek, çözüm önerilerini Kıbrıs Raporu için kaleme aldı.

Ülkede yükseköğretim sektörünün gelişiminin sürdürülebilirliği konusu son yıllarda giderek tartışılır bir hal almış durumda. Öğrenci sayısındaki düşüşler, eğitimini sürdürmekte olan öğrencilerin karşılaştığı ve yıllardır çözülmeyi bekleyen sorunlar ülkenin “Yükseköğretim Adası” imajını önemli ölçüde sarmış durumda.

Yükseköğretimdeki sorunlar ve öğrencilerin karşılaştığı zorluklara dair çarpıcı tespitlerde bulunan Eğitim Uzmanı Emrah Adaklı, 21 yıllık deneyimiyle konuyu masaya yatırırken “Öğrenci Dostu Ada” projesinin hayata geçirilememesinin nedenlerini sorguluyor.

Emrah Adaklı – Yükseköğretim Uzmanı /Eğitimci

Yükseköğretim, her toplumun geleceğini şekillendiren kritik bir sektördür. Ancak, ülkemizdeki yükseköğretim sisteminin öğrencilerin taleplerine yeterince yanıt verip veremediği konusu günden güne daha fazla tartışılır bir hal almış durumdadır. “Öğrenci Dostu Ada” projesinin hayata geçirilememesi, gerçek öğrenci nüfusunun azalması gibi sorunlar bu konuda düşündürücüdür.

Yükseköğretim sektöründe 21 yıldır görev yapan bir eğitimci olarak öğrencilerin gereksinimlerine duyarlı bir yaklaşımın şart olduğunu savunuyorum. 2000’li yılların başlarında adada eğitim almış bir öğrenci olarak dönemi günümüz ile mukayese ettiğimde o günlerin değerini bugün bir eğitimci olarak şimdi daha iyi anlayabiliyorum.

Ad image

O yıllarda adaya ulaşım çok daha kolay ve ucuzdu. Altı farklı havayolu şirketi hizmet veriyor ve öğrencilere bütçe dostu seçenekler sunuyordu. Ancak şimdi, sadece iki havayolu şirketiyle çok daha yüksek rakamlar nedeniyle öğrenciler, aileleriyle görüşmek için ülkelerini yılda sadece bir kez ziyaret edebiliyor.

Ayrıca sadece beş üniversitemiz vardı. Kontenjan limiti, sınırlandırması denen bir kavram yoktu çünkü ülke kalkınması için yükseköğretim özerk bir durumu temsil ediyordu. 2005’ten sonra YÖK’ün sınırlamalarıyla karşı karşıya kaldık. Bir örnek verecek olursak ; 2003’te yedi bin yeni öğrenci kabul eden bir üniversitemiz şu an bin beş yüz öğrenciyi ancak alabiliyor. Neden mi? İşte yukarda saydığım sebeplerden dolayı. YÖK’ün kontenjan sınırlamaları, puan ve baraj sıralaması uygulamaları, astronomik ulaşım bedelleri ve en önemlisi de barınma sorunu yani yüksek kira bedelleri…

Peki, neden “Öğrenci Dostu Ada” projesi hayata geçirilemedi?
İdeal bir öğrenci dostu ada nasıl olabilirdik?

Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK), Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve belediyelerden acil olarak beklentilerimiz şunlardı:

Ad image
  • Ada’ya ulaşımda uçak ve feribot seferlerinin artırılması ve öğrenci dostu fiyat tarifelerinin uygulanması.
  • Girne ve Lefkoşa gibi öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde özel yurt ve devlet yurdu projelerinin teşvik edilip hayata geçirilmesi.
  • Ev kira bedellerinin öğrenci dostu bir standarda getirilmesi ve yasal düzenlemelerle denetlenmesi.
  • Şehir içi ulaşımda öğrencilere indirimli abonman sisteminin uygulanması ve belediyelerin şehir içi ulaşımı düzenlemesi.
  • Tüm şehirlerde öğrenci dostu merkezi restoranların açılması ve restoran/kafelerden indirimli faydalanma imkanının sunulması.

Bu maddeler, öğrencilerin genel sorunlarını yansıtan ve toplumun birçok kesiminden insanların katkı sağlayabileceği önemli konuları içermektedir. Bu sorunlarla karşı karşıya olanlar olarak, yetkililere defalarca aktarıyor ve çözüm önerileri sunmaya çalışıyoruz.

Siyaset, topluma hizmet etmek amacıyla bilimin ve uzman görüşlerinin ışığında var olmalıdır. Topluma ve lokomotif sektörlere hizmet eden bir siyaset anlayışı, kalkınmanın ve refahın öncüsü olacaktır.

Emrah Adaklı – Yükseköğretim Uzmanı /Eğitimci

Dünyayı yeniden keşfetmek zorunda değiliz. Ülkede öğrenci dostu bir yapıyı oluşturabilmek adına acil bir eylem planı oluşturarak bu yönde adımlar atmamız gerekiyor. Eskişehir’in “Öğrenci Memnuniyeti” listesinde her yıl neden birinci sırada yer aldığını ve benzer bir başarıyı elde edebilmek için neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Başarmak istemek, başarının yarısıdır.

Siyaset, topluma hizmet etmek amacıyla bilimin ve uzman görüşlerinin ışığında var olmalıdır. Topluma ve lokomotif sektörlere hizmet eden bir siyaset anlayışı, kalkınmanın ve refahın öncüsü olacaktır.

Ad image

Bu vesileyle, 2023-24 Akademik yılının ülkemize, üniversitelerimize ve değerli öğrencilerimize hayırlı, uğurlu ve başarılı olmasını diliyor ve Kıbrıs Raporu’na teşekkür ediyorum.

Yazıyı paylaş
Emrah Adaklı
Yazar Emrah Adaklı Eğitim Uzmanı
Takip
1981 yılında Adana’da doğdu. Lisans eğitimini burslu olarak kazandığı Yakın Doğu Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde 2007 yılında tamamladıktan sonra aynı üniversitede Türk Dili Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini 4.00 yüksek şeref derecesiyle tamamlayarak Türk Dili Bilim Uzmanı unvanını almıştır. Yeni Türk Dili ABD’nda doktora tez aşamasındaki eğitimi devam ediyor. Yapı Kredi Yayınları Kitaplık, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları Türk Edebiyatı, Varlık Yayınları Varlık, Dil ve Edebiyat Derneği Yayınları Dil ve Edebiyat, Hece Yayınları Hece, Server Vakfı Yayınları Edebiyat Ortamı, Hayal Bilgisi dergilerinde; köşe yazıları, incelemeleri, makaleleri ve eser tanıtım yazıları yayımlanmaktadır. 2011 yılında uluslararası hakemli Turkish Studies dergisinde, Kütahyalı Abdurrrahman Fevzi Efendi’nın Mikyasu’l-Lisan Kıstasu’l-Beyan adlı eseri üzerine bir inceleme adlı makalesi yayımlanmıştır. 2004-2007 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi’nde Adana Temsilcisi, 2007-2011 yılları arasında ise Tanıtım Halkla İlişkiler Merkezi’nde Üniversite Temsilcisi, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Merkezi Müdür Yardımcılığı, Rektörlük Basın Danışmanlığı, bazı fakültelerin YÖK zorunlu Türk Dili derslerini ve bazı seçmeli dersler vererek Öğretim Görevlisi olarak görev yapmış olup, American Association for Higher Education & Accreditation tarafından “Yükseköğretim Uzmanlığı ve Student Coach Öğrenci Eğitim Danışmanı” olarak yetkilendirilmiştir. IJLA International Journal Language Academy’nin Dış İlişkiler Koordinatörlüğünü yürütmektedir. 2012-2016 yılları arasında Girne Amerikan Üniversitesi’nde Yükseköğretim Uzmanı, Tanıtım ve Pazarlama Müdürü olarak, 2016 yılında Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Strateji Daire Başkanı olarak, halihazırda Uluslararası Final Üniversitesi’nde Rektör Danışmanı görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda birçok banka ve şirketin işe alım mülakat komisyonlarında üyeliği vardır.
Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir