Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ara Bölgede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Antropoloji Laboratuvarı’na gerçekleştirdiği ortak ziyarette Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin tavrını bir kez daha ortaya koydu.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleriyle de görüşen Cumhurbaşkanı Tatar, laboratuvarda incelemelerde bulundu.
Ara Bölgede bulunan eski Lefkoşa Havalimanı’ndaki Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’nda gerçekleşen ziyaretin ardından kameraların karşısına geçen liderler basının sorularını yanıtladı.
Tatar: Egemen Eşitlik Kabul Edilmeden İlerleme Olmaz
KŞK’nın yürüttüğü çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, açıklamalarının devamında konuyu Kıbrıs sorununa getirdi.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının mevcut tezini bir kez da ara bölgeden seslendirdi.
Müzakerelerin yeniden başlaması için Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Tatar, aksi takdirde bir ilerleme kaydedilemeyeceğini kaydetti.
Hristodulidis, Tatar’a Tepki Gösterdi
Cumhurbaşkanı Tatar’ın bu beklenmedik çıkışına, Hristodulidis’ten tepki gecikmedi.
Rum lider, Tatar’ın tezlerini çok iyi bildiğini, kayıp yakınlarına saygısından dolayı siyasi kısım hakkında daha fazla konuşmayacağını, bugün her ikisinin de tamamen insanî bir konu için burada olduklarını” söylemekle yetindi.
Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili sözlerini yorumlaması istemesi üzerine ise “farklı bir şey işitmeyi beklemiyordum, Sayın Tatar’ın tezlerini çok iyi biliyorum ancak aynı zamanda bu, müzakerelerin yeniden başlaması için gerekenleri yapma cesaretimi kırmıyor” ifadelerini kullandı.
Hristodulidis: Mevcut Durum Kıbrıs Sorununun Çözümü Olamaz
Hristodulidis, BM Genel Kurulu çerçevesinde müzakerelerin başlaması konusunda bir şey olacağı kanaatinde olup olmadığı sorusuna karşılık ise “önümüzdeki zorlukların ve meydan okumaların bilincindeyim ancak bu hiçbir şekilde çabalarımıza son vereceğimiz anlamına gelmez, aksine, yoğunlaştıracağız. Mevcut durum Kıbrıs sorununun çözümü olamaz” dedi.
Rum lider, Eylüldeki BM Genel Kurulu için New York’a hareketinden önce Rum Müzakereci Menelau’yu destekleyecek bir müzakere grubu kuracağını ve o zamana kadar Rum Ulusal Konseyi’ni de toplayacağını açıkladı.
Rum Siyasi Partilerden Ortak Tepki: Eşitlik Kabul Edilemez
Görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapan Rum siyasi partilerinden DİSİ, DİKO ve DİPA, Cumhurbaşkanı Tatar’ın egemen eşitliğin tanınması tezini kabul edilemez bulduklarını belirtti.