Kıbrıs’taki mevcut durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yunan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’siz bir çözüm istediklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümünü kınamak amacıyla Rum Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen etkinliğe katıldı.
Etkinliğe katılan ilk Yunanistan Başbakanı olarak tarihe geçerken Miçotakis, Türk tarafını kışkırtan sert açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin olmadığı bir çözüm istediklerini açıkça vurgulayan Yunan Başbakan şunları söyledi:
Yunan Albaylar Cuntası, 50 yıl önce Kıbrıs’taki milli trajedinin kapısını açtı. İstila ve işgal 50 yıldır devam ediyor. Açılan yara 50 yıldır kanamaya devam ediyor. Kıbrıs’ın kuzeyi işgalin esiri kalmaya devam ediyor. Oldu bittileri kabul etmiyoruz. Tek hedefimiz iki bölgeli iki toplumlu, işgal ordularının bulunmayacağı (Türk askeri), modası geçmiş garantörlüklerin (Türkiye’nin garantörlüğü) olmayacağı, üniter bir devlet, birleşmiş bir Kıbrıs’tır.
Türk-Yunan yakınlaşmasının Kıbrıs sorununun çözümüne katkısı olacağına inanıyorum. Ancak, Türkiye ile görüşüyor olmamız anlaştığımız yada taviz verdiğimiz anlamına gelmez. AB üyesi Kıbrıs’a (Güney Kıbrıs) yönelik her tehdit, Avrupa için tehlike anlamına gelir.
Kıbrıs’ın işgal altında olan kuzeyinde suni bir oluşum (KKTC) söz konusudur. Türkiye, kutlamaların ya da oylamaların (TBMM’nin 50. yıl tezkeresi) olması gereken gerçek hedefleri ile bağdaşmadığını er veya geç idrak edecektir.”

Miçotakis, Erdoğan’ı Dinlemedi
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünün kutlandığı resmi törende konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Miçotakis ile Washington’da NATO zirvesi sırasında aralarında geçen diyaloğu gündeme getirerek, “Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias gibi bir sataşma yapıp yapmayacağını sorduğunu ve Miçotakis’in ise böyle bir şey düşünmediğini söylediğini aktarmıştı.
Ancak Miçotakis, Erdoğan’a verdiği sözü tutmak yerine Rum Başkanlık Sarayı’nda yaptığı kışkırtıcı açıklamalarıyla, izlediği yanıltıcı politikanın bir örneğini daha sergilemeyi tercih etmiş oldu.
“Kıbrıs’ın, Bölünmüş Kalmasının Bir Manası Yok”
Yunanistan’a dönüşünde sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir paylaşım yapan Miçotakis, kışkırtıcı açıklamalarını devam ederek ş yaptığı paylaşımda ise şu ifadelere yer verdi:
“Dileğimiz ve ümidimiz iki toplumun, sunulan yeni fırsatı değerlendirmesi ve muhtemel anlaşmanın tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti tanıyacağı aşılmaz şartıyla, BM kararları çerçevesinde çözüm bulunması için masaya oturmasıdır. Bu çabada Kıbrıslı kardeşlerimiz Yunanistan’ın desteğine sahiptir. Kısa süre önce Washington’daki görüşmemiz sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da söylediğim gibi Kıbrıs’ın, AB üyesi bir devletin, 74 trajedisinden 50 yıl sonra bölünmüş kalmasının bir manası yok.”
“Müzakerelerin, Tekrar Başlamasından Başka Yol Yok”
Miçotakis müzakerelerin, Genel Sekreter’in Kişisel Temsilci Maria Angela Holguin’in sunacağı öneriler zemininde yeniden başlamasından başka yol olmadığını” savundu ve birkaç gün önce gerçekleşen görüşmelerinde bu görüşü BM Genel Sekreteri’nin de paylaştığını saptadığını söyledi.
“Helenizm, Kıbrıs Geri Dönene Kadar Vazgeçmeyecek”
Yunanistan ve Güney Kıbrıs olarak “kardeşlik bağları ve her ikisinin de AB ve diğer uluslararası mercilerdeki varlıkları aracılığı ve sürekli eşgüdüm içerisinde olmaları vasıtasıyla ortak çabalarına devam ettiklerini” söyleyen Miçotakis sözlerini “Helenizm, Kıbrıs geri dönene kadar mücadeleden vazgeçmeyecek” taahhüdü ile tamamladı.