İngiliz Daily Express Gazetesi’ne göre, dünyaca ünlü milyarder iş adamları ve otelcilerinden oluşan bir konsorsiyum, Kapalı Maraş’ı Akdeniz’in Las Vegas’ı yapmak için 1 Milyar Sterlinlik plan hazırladı.
Gazimağusa kent sınırları içinde yer alan Kapalı Maraş, Akdeniz’in “Las Vegas”ı olma planı ile İngiltere’de gündeme geldi.
Bir dönem dünya yıldızlarının akın ettiği Maraş kenti 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı sonrası askeri bölge statüsüne alınarak kullanıma kapanmıştı.
Yarım asır boyunca kapalı kalan ve büyük bir gizem barındıran “Hayalet Şehir”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından 8 Ekim 2020’de kademeli olarak halkın kullanımına açıldı.
Yerli ve yabancı on binlerce kişinin akınına uğrayan kentin kaderinin nasıl şekilleneceği merak konusuydu.
Konsorsiyum Bütçesi 1 Milyar Sterlin
İngiliz Daily Express Gazetesi, Maraş için büyük bir planın hazırlandığı iddia etti.
David Maddox’un özel haberine göre, Dünyanın dört bir yanından milyarder iş adamları ve dünyanın en başarılı otelcilerinden oluşan bir konsorsiyum, Maraş kentini Akdeniz’in Las Vegas’ı yapmak için en uygun bölge olarak belirledi.
Çok sayıda kumarhane, otel, tatil köyü, mağaza ve restoranı barındıracak bir milyar Sterlin bütçeli söz konusu planın hayata geçirilmesi durumunda, Maraş’ın yeniden dünyanın en iyi tatil destinasyonlarından biri olabileceği belirtildi.
İngiltere Plana Müdahil Olabilir mi?
Mülkiyet sorununa da değinilen haberde, Birleşmiş Milletler (BM) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin planı engelleme girişiminde bulunabileceği ifade edildi.
Maraş sahilinde bulunan, Kral Charles’e ait olduğu iddia edilen dünyanın ilk yedi yıldızlı oteli Golden Sands Otel’in plan dahilinde yer almasının ise İngiltere’yi diplomatik bir krize sürükleyebileceğine dikkat çekildi.
Kapalı Maraş ve Taşınmaz Mal Komisyonu
Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından yaklaşık elli yıl kapalı kalan Maraş, yıllarca Kıbrıs müzakerelerinde kapsamlı bir çözümün parçası olarak görüşüldü.
1993 yılında dönemin BM Genel Sekreteri Butros Gali`nin önerdiği güven artırıcı önlemler paketi çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafı, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı`nın açılması karşılığında, Maraş`ın BM idaresinde iki tarafın ortak kullanımına açılmasını kabul etmişti.
2003’te Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum lider Tasos Papadopulos`a, Kıbrıslı Türklere uygulanan tüm kısıtlamaların kaldırılması karşılığında, Maraş`ın Rum kesiminin kontrolüne verilmesini önermişti. Her iki öneri de Rum tarafınca kabul görmedi.
2004’teki Annan Planı Referandumu ve 2017’de Crans Montana’da başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs görüşmelerinin ardından Kıbrıs Türk tarafının dış politikadaki paradigma değişikliği Maraş’a da yansıdı.
Maraş’taki mülkiyet sorununun çözümü için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin etkin iç hukuk yolu olarak tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonu’nu adres gösteren KKTC makamları, Maraş’ın yeniden pazarlık konusu olmaması hususunda kararlı bir duruş sergilemeye devam ediyor.
Haberin kaynağı için tıklayınız.