Güney Kıbrıs’a İsrail’den “Demir Kubbe”

Mert Özdeş
Mert Özdeş - Gazeteci Görüntülemeler
3 dk okuma süresi

Rum Yönetimi’nin, İsrail’den “Demir Kubbe” Hava Savunma Sistemi satın almaya hazırlandığı iddia edildi.

Kathimerini gazetesi, Rum Yönetimi’nin Türkiye’den gelen sözde tehditlere karşı “Demir Kubbe” Hava Savunma Sistemi (HSS) tedarik etmek için İsrail ile sözleşme imzalandığını duyurdu.

Ad image

Haberde Rum Yönetimi’nin “Demir Kubbe” satın alma kararının uygulanmaya başlandığı, sistemin ihtiyaç duyulan alanlarda hava savunması ve Türk dronlarına karşı koruma şemsiyesi sağlayabileceği iddia edildi.

Geçitkale SİHA Üssü Üzerinde Uçan Bayraktar TB2 SİHA

İsrail’de yayınlana The Jerusalem Post gazetesi ise habere ilişkin İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir doğrulama gelmediğini ancak Rum Ulusal Muhafız yetkililerinin geçtiğimiz Mart ayında Lübnan sınırına konuşlu “Demir Kubbe” bataryasını yerinde incelediğini yazdı.

Rus Yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi

Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden normalleşme sürecine girdiği bir döneme denk gelen bu iddialar karşısında her iki taraf da suskunluğunu korurken akıllara 1997 yılında yaşanan S-300 krizi geldi.

Ad image

Türkiye, o tarihte Rusya’dan 2 adet Rus yapımı S-300 hava savunma füzesi satın alan Güney Kıbrıs’a bunun bir savaş sebebi sayılacağını belirterek sert bir tepki göstermişti.

11 Ocak 1997’de dönemin Türkiye Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, “Bu durum bölgedeki barışı baltalayacaktır. Bu füzelerin Kıbrıs’a gelmesi, Türkiye’ye fiili bir savaş tehdididir” açıklamasında bulunurken, 20 Ocak 1997’de ise Türkiye ile KKTC ortak deklarasyonu ile Kıbrıs’ın savunmasında Türkiye’nin kararlılığı vurgulanmıştı.

Türkiye’nin adaya gerçekleştireceği olası bir operasyondan endişe duyan Rum Yönetimi ise geri adım atarak S-300 füze sistemlerini Girit’e göndermek zorunda kalmıştı.

Ad image
Girit Adasına Konuşlu S-300 Hava Savunma Sistemleri

Girit’teki S-300’leri ilk kez 2013’teki bir tatbikat sırasında deneyen Yunanistan, 28 Ağustos 2022’de Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz’de keşif görevi icra eden Türk F-16’larına işte bu Rum S-300 bataryaları ile radar kilidi atarak iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmişti.

“Demir Kubbe” nasıl çalışıyor?

Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durduruyor. Başarı oranının yüzde doksan olduğu iddia edilen sistemin kapsama alanının dar olduğu ve geliştirilmeye ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

“Demir Kubbe” Hukuken Ne Derece Mümkün?

Uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre böyle bir sistemin adaya konuşlandırılması, 1959 yılında imzalanan Londra Kurucu Antlaşması ile tesis edilen statüye aykırı.

Yazıyı paylaş
Mert Özdeş
Yazar Mert Özdeş Gazeteci
Takip
Gazeteci Mert Özdeş Üniversite yıllarında çeşitli TV ve Radyo programları hazırlayıp sundu. Mezuniyetinin akabinde Star Kıbrıs Medya grubu bünyesinde Ada FM Yayın Yönetmeni ve Cyprus Star Gazetesinde Editör olarak çalıştı. Devam eden yıllarda Ada TV Haber Merkezi’nde haber üretip, Ana Haber bültenlerini sundu. Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak Radyo/TV dersleri verdi. Kasım 2014-2018 yılları arasında, Diyalog TV’de Odak Noktası adlı haber programını hazırlayıp sundu. Diyalog Gazetesi’nde özel haberleri yer aldı. 2019 yılında devlet televizyonu BRT’de Paradigma adlı programı hazırlayıp sundu. Programlarında ve gazete haberlerinde ağırlıklı olarak Kıbrıs sorunu, müzakere süreçleri, Türkiye-KKTC ilişkileri, küresel ve bölgesel gelişmeler yer verdi. 2022 yılında kurucusu olduğu “Kıbrıs Raporu” adlı gazetenin genel yayın yönetmenliğini yürütmektedir. ÖDÜLLER 'Yılın Televizyon Sunucusu Ödülü' KKTC Tüketiciler Derneği - Mart 2014 / Mart 2015 / Mart 2016 / 2017 / 2018 'Yılın En İyi Haber Programı Sunucusu Ödülü' KKTC-Türkiye Yılın En İyileri Ödül Töreni - Kasım 2017