Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinin ardından komşu Yunanistan tarafından sergilenen dayanışma, iki ülke arasında çıkmaza giren ilişkilerde yeni bir sayfa açılması için fırsat oluşturabilir mi?
Ankara ve Atina hattında çözüm bekleyen pek çok soruna rağmen, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türk Halkı’na yardım elini uzatan ilk ülkelerden biri yine Yunanistan oldu.
17 Ağustos 1999, Gölcük ve 7 Eylül 1999, Atina depremlerinin ardından Türk ve Yunan Halkları karşılıklı olarak birbirlerinin yardımına koşmuş ve bu dayanışma iki ülkenin birbiriyle uzun yıllar yakınlaşmasını sağlamıştı. Ancak 20 yıl sonra iki ülke yeniden savaşın eşiğine geldi. Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ilişkilerin düzelmesi için yeni bir fırsat olabilir miydi?
Amerika Birleşik Devletler (ABD) için sorunun yanıtı olumlu olacak ki, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, deprem felaketi nedeniyle Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi.
Blinken: ABD İhtiyaç Duyduğunuz Zamanda Sizinle
Deprem bölgelerini ziyaret eden Blinken, Ankara’da mevkidaşı Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile kameraların karşısına geçti.
Ortak basın toplantısında dile getirilen CAATSA yaptırımları, F-16 satışı, NATO üyelikleri, FETÖ, PKK/YPG, Rusya yaptırımları gibi pek çok ağır konu başlığına rağmen ziyaretin gündemi elbette depremdi…
Türk Halkı’na taziyelerini ileten Blinken, ABD’nin Türkiye’nin yanında olduğu mesajını verdi.
Blinken Atina’dan ‘Diplomasi’ Mesajı Gönderdi
Ankara’daki ziyaretinin ardından Yunanistan’a geçen Blinken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. İkilinin gündeminde Türkiye’de yaşanan deprem felaketi vardı.
Blinken, Türkiye’ye yardım elini uzatan Yunanistan’a desteklerinden ötürü teşekkür etti.
Miçotakis: Türkiye’deki Depremler Yüreğimizi Dağladı
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi:
Türkiye’deki depremler yüreğimizi dağladı. Deprem bölgelerine gönderdiğimiz ilk yardımlar devam edecek. Umarım bu yardımlaşmadan kaynaklanan psikolojik duygular Türkiye ile aramızdaki anlaşmazlıkların uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde giderilmesi için bir fırsata dönüşür.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis
Blinken: Anlaşmazlıkların Diplomasiyle Çözümü Herkesin Çıkarına
Miçotakis’in ardından mevkidaşı Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ortak basın toplantısı düzenleyen Blinken, Türkiye ve Yunanistan’ın uzun süredir var olan görüş ayrılıklarına rağmen depremlerin ardından birlikte çalıştığını vurgulayarak, şunları söyledi:
ABD açısından, konu gayet basit. Yunanistan ve Türkiye bizim ortağımız, dostumuz. Biz onlarla aralarındaki anlaşmazlıkların diplomatik yolla çözümü, bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için NATO da dahil birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yunanistan ve Türkiye’nin anlaşmazlıklarına çözüm bulması hem iki ülkenin hem de ABD’nin çıkarınadır. Aynı zamanda iki ülkenin tek taraflı adımlardan ya da olumsuz söylemlerden kaçınması gerekir.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken
Dendias: Yardımlarımız için Türkiye’den Hiçbir Şey Beklemiyoruz
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dendias ise deprem dayanışmasının ikili ilişkileri olumlu etkileyeceğini belirterek şunları söyledi:
Bu yardımlarımızın karşılığında Türkiye’den hiçbir şey beklemiyoruz. Azap içinde bulunan insanlara yardımcı olmak görevimizdir. Toplumlararası ilişiklerin yapıcı olması, siyasi ilişkileri de elbette olumlu etkileyecektir.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias
Dendias: İlişkileri Düzeltmek için Çavuşoğlu ile Anlaştık
Yunan halkının Türkiye’deki depremzedeler için tonlarca insani yardım topladığını ve toplamaya devam edeceğini belirten Dendias, “Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ilişkilerimizi düzeltmek için başka afet beklememek konusunda anlaştık.” dedi.