Gazeteci-yazar Banu Avar, Osmanlı’nın ardından Kıbrıs’ın bir Rum adası olması için büyük gayret gösteren Batı’nın, KKTC’nin kurulmasını affetmediğini savundu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya platformu X üzerinden bir mesaj yayımlayan gazeteci-yazar Banu Avar, Kıbrıs meselesini tarihi bir perspektifle değerlendirdi.
Avar, 2005 yılında TRT ekranlarında yayımlanan Sınırlar Arasında programının “Kıbrıslı Olma Süreci” başlıklı bölümünden alıntı yaptığı paylaşımında, Türkiye’nin 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’yla, Kıbrıs Türklerini toplu katliamdan kurtardığını hatırlatırken, Batılı devletlerin hem harekatı hem de KKTC’nin bağımsızlık ilanını “affetmediğini” savundu.
Avar’ın, x hesabında yaptığı paylaşım:
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bugün 41 Yaşında !
KKTC 1983’te kuruldu. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu.
Kuruluna kadar Kıbrıslı Türkler çetin zamanlardan geçtiler, toplu katliama uğradılar.
1974’te Türkiye katliama “dur” dedi. 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu.
Türk tarafının uzlaşma çabaları Rumlar tarafından engellendi ve batılı devletler Rumları destekledi. 8 yıl süren bir uzlaşma çabası, uluslararası görüşmeler sonuç vermedi.
Çare kalmamıştı. KKTC kurulacaktı.
BM Güvenlik Konseyi KKTC’yi ayrılıkçı bir hareket olarak tanımladı.
KKTC sadece Türkiye tarafından tanındı.
Batı, Kıbrıs Barış Harekatı’nı da KKTC’nin kurulmasını da asla affetmedi.
Batılı devletler, 300 yıllık Osmanlı idaresinin ardından Kıbrıs’ın bir Rum adası olması için büyük gayret gösterdiler. Amerikan Başkanı Roosevelt, bu adayı elinde bulunduran gücün, Ortadoğu Kafkaslar ve Balkanları kontrol edeceğini söylemişti.
Yıllar sonra bir başka Amerikan başkanı Bush “Ortadoğu’nun anahtarı Kıbrıs’tadır” demişti.
Kıbrıs; Avrupa, Asya, Afrika kıtalarının tam arasında yer alıyordu. Dünya devleri orada çatışıyordu. Kıbrıs yüzmeyen bir uçak gemisiydi.
Jeopolitik konumunun bedelini ağır ödeyecekti…