Yaşanan ekonomik kriz, inşaat maliyetlerindeki artış, dövize endeksli konut fiyatları yanında yabancıların ülkeye artan ilgisi gibi faktörler konut sahibi olmayı giderek zorlaştırıyor.
Mevcut koşullarda ev sahibi olma imkanı bulunmayan dar gelirli vatandaşlar için müjdeli haber geçtiğimiz Ocak ayında Ankara’dan gelmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara’yı ziyaret eden Başbakan Ünal Üstel ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Derinya bölgesinde Türkiye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iş birliğiyle “Sosyal Konut Projesi” başlatacaklarını duyurmuştu.
Açıklamanın ardından yaklaşık üç sonra projenin ayrıntıları belli olmaya başladı. İçişleri Bakanlığı, Konut Edindirme Birimi, Sosyal Konut Müdürü Ercan Beşerler, “Sosyal Konut Projesi”nin detaylarını Kıbrıs Raporu Genel Koordinatörü Derviş Bulut’a açıkladı.

Derinya’da 1200 Konutluk Yeni Bir Şehir Kuruluyor
KKTC Sosyal Konut Projesi kapsamında, Gazimağusa’nın Derinya bölgesine 1200 konutluk yeni bir şehrin kurulacağını açıklayan Sosyal Konut Müdürü Ercan Beşerler, proje planının 2018 yılında hazırlandığını ancak ilk kazmanın çok yakında kurulacağını söyledi:
“Derinya Projesi esas olarak 2018 yılının Eylül ayında ortaya çıktı. Mimari, teknik ve mühendislik projelerinin hazır olduğunu ancak proje finansal sorunlar ve hükümet değişikliği gibi sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi. Derinya Toplu Konut Projesi’nin bir türlü hayata geçememesinin en büyük sebebi finansal problemlerdir. Ancak 2023 yılı itibari ile proje her şeyiyle tamamlandı ve hayata geçirilmek için gerekli adımlar atıldı”

Projenin hazır olduğunu ve devamlılık esasına uygun olarak protokolle hayata geçirilmek üzere başlatıldığını ifade eden Beşerler, proje detaylarını anlattı:
“Derinya projesi Gazimağusa’daki mimari ve çevresel kurallara uygun olarak hazırlandı Derinya Projesi, konutların yanı sıra içinde parklar, spor tesisleri ve eğitim kurumları gibi tesislerin de yer alacağı yeni bir şehir olacak.”

Temeller 2023’ün 2. Yarısında Atılıyor
Hükümetin, Başbakan Ünal Üstel’in ve İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’in Derinya ve Köy Evi projelerine titizlikle yaklaştıklarını söyleyen Beşerler, tüm çalışmaların devam ettiğini ve 2023’ün ikinci yarısında temel atmayı öngördüklerini belirtti.

TOKİ Altyapı ve Maddi Destek Sağlayacak
Sosyal Konut Müdürü Ercan Beşerler, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli kurumlarından birisi olan TOKİ’nin altyapı ve maddi destek sağlayarak projeye yardımcı olduğunu belirtirken, stratejik öneme sahip Derinya Projesi ile özellikle genç nüfusun göçünün önüne geçilmesinin hedeflendiği ifade etti.
Mimarlar Odası’nın İddialarına Yanıt
Mimarlar Odası’nın Derinya Projesi’ne dahil olan TOKİ’nin çevresel etmenlere dikkat etmeden çalışma yapacağı şeklindeki iddialarına açıklık getiren Beşerler, tüm teknik raporların hazır olduğunu ve çevresel hassasiyetlerin dikkate alındığını ayrıca ilgili teknik daireler tarafından da kontrol edilerek olumlu görüşler alındığını belirtti.
“Mimarlar Odası’nın hassasiyetini anlıyoruz ancak burası ile ilgili olarak tüm ÇED ve çevresel etki raporları hazır. Bölgenin mimari yapısı, imar planı, kat yüksekliği hepsi bir kural çerçevesinde yapılacak. Yani TOKİ, Türkiye’deki gibi 6 ya da 8 katlı bir binayı buraya kondurmayacak. Dolayısıyla burası yapılırken doğanın da dikkate alınacağını net bir şekilde söyleyebilirim”

Derinya Projesi Tüm Kurallara Uygun Yapılacak
“Projemizin bölgenin imar planlarına, emlak işlemlerine, çevresel etki raporlarına ve ÇED raporlarına uygun olarak yapılacağını söyleyebilirim. Bu tür işlerin doğa, çevre ve yapıları rahatsız etmeyeceği konusunda herkesin içi rahat olması gerekiyor. Derinya projesi bizim mimarlarız tarafından oluşturuldu ve bundan sonra yapacağımız projeler de bu doğrultuda ilerleyecek. Herkesin hassasiyetlerini anladığını ve bu hassasiyetlerin korunacak”
2018’deki Sosyal Konut Projesi Geliştirildi
İçişleri eski Bakanı Ayşegül Baybars’ın 2018 yılında başlattığı projeye yeni eklemeler yapılarak devam edildiğinin altını çizen Ercan Beşerler konu ile ilgili olarak şunları söyledi.
“Devlette devamlılık esastır. Projenin başlangıç tarihi 2018 yılına kadar uzanıyor ve o zamandan bu yana birçok çalışma yapıldı. Bizler de bu noktadan hareket ederek 2018 yılında dönemin İçişleri Bakanı tarafından başlatılan projeye eklemeler ve düzenlemeler yaparak bugünlere getirdik. Proje, birçok farklı dönemde üzerine olumlu anlamda yenilikler eklenerek geliştirildi”
Derinya Projesi’nde Engellilere Yönelik Çalışmalar Yapıldı
“Hem Maraş Derinya Projesi’nde hem de diğer ilçe ve köylerdeki projelerde engelli dostu yapılar bulunmaktadır. Derin Yapı Projesi’nde özellikle engelli apartmanlarının yer aldığı belirtilerek, engelli vatandaşlarımız düşünülerek yapılmıştır.”
Başvurular Nasıl Yapılacak?
“Başvurular konusunda gazeteler, basın aracılığıyla köy ve ilçelerde vatandaşlar bilgilendirilecektir. Ayrıca aktif bir web sayfası projesi bulunmakta ve vatandaşlar projeleri online olarak görebilecek ve başvurularını online olarak yapabileceklerdir. Böylece, uzak bölgelerde yaşayan vatandaşlar da online başvuru yapabilecekler”
Başvurularda Puanlama Sistemi
Konut projesine başvurularda dikkate alınabilecek birkaç husus olduğunun altını çizen Ercan Beşerler, bu konuda puanlama sistemini devreye alacaklarını söyledi.
“Biz her bölgeye konut yapma, fikrimiz ve planımız olduğu için o bölgede ikamet eden kişilerin avantajı yüksek olacak. Puanlama sistemi uygulaması ile vatandaşlarımıza daha iyi şartlar sunabiliriz. Örneğin evli bir kişi bekar bir kişiye göre daha avantajlı olacak. Yani puan anlamında 2 çocuğu, hiç çocuğu olmayana göre daha avantajlı bir noktadadır. Tüm bunlar planlanır ve her bireyin bir puanı çıkar. Bölgede yaşayan, o bölgeli olmayana göre daha avantajlı bir duruma getirir kişiyi. Ayrıca kişilerin üzerinde taşınmaz olmaması da başvuru için önemli bir şarttır. Kişinin kendisinin ya da eşinin üzerinde taşınmaz varsa Sosyal Konut Projesi’ne yapamayacak. Ancak burada tarlayı dışarıda tutuyoruz”
Mortgage Sistemi ile Ödeme İmkanı
Ercan Beşerler, Derinya Konut Projesi’nde ödeme planları kapsamında Mortgage sistemini kullanmayı planladıklarını da sözlerine ekledi. “Derinya projesi kapsamında ödeme sisteminde Mortgage sistemini devreye alacağız. Bu sistemde, yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bir peşinat ödenerek küçük taksitlerle konutlar verilecek. Ayrıca proje kapsamında üzerinde çalıştıkları bir planları olduğunu ve ilk 5 yıl boyunca vatandaşın ödeyeceği faizin devlet tarafından üstlenilecek bir model üzerinde çalıştıklarını, bu sayede vatandaşların ev sahibi olabilmesinin kolaylaşacağı belirtildi. Ancak tüm bunlar proje aşamasında ve ilerleyen süreçte netleşecek.”

Kırsal Kesim Arazisi Yerine “Köy Evleri Projesi”
“Biliyorsunuz, biz köylerimizde kırsal kesim arsası dağıtımı yapıyoruz. Ama amaca hizmet noktasında daha doğru bir çalışma yapmak adına kırsal kesim arazi dağıtımını sonlandırıp, tek katlı köy evleri projesini başlatacağız. Bu proje ile ilgili finans kuruluşları, belediyeler ve Müteahhitler birliği ile görüşmelerimiz olmuştur. Muhtemelen önümüzdeki aylarda bu projeler daha da netleşecektir.”
Yeni Proje İçin 3 Köy Belirlendi
“Üç bölgede, farklı köylerde ve ilçelerde pilot bölgeler belirledik. Netleşmesi durumunda açıklama yapacağız. Teknik projeler anlamında farklı bir noktaya gelirsek vatandaşların umudunu kaybetmemesi adına bu bölgeleri açıklamamak gibi bir kararımız var. Projelerin çalışmaları bittikten sonra Başbakanımıza ve Bakanlarımıza konuyu takdim edeceğiz ve kararın çıkmasını bekleyeceğiz”
2+1, 3+1 ve Engelli Daireleri İnşa Edilecek
Derinya Projesi kapsamında inşa edilecek konutların oda sayıları hakkında da bilgi veren Sosyal Konut Müdürü Ercan Beşerler, hemen her tipte konut inşa edeceklerini sözlerine ekledi.
“Her tip konutumuz mevcut 2+1, 3+1 ve engelli konutları bunlar vatandaşın başvuru esnasında kendi seçeneklerine göre değerlendirilecek. Vatandaşımıza her bölgedeki yapacağımız konutlarla ilgili köy evleri projesinde de bu böyle olacak. Seçenek sunacağız. Vatandaş da o seçeneklerden istediğine başvurup yapabilecek”