Macaristan’da Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, Güney Kıbrıs’a büyükelçi atan teşkilat üyesi ülkelere; KKTC’nin tam üyeliğine destek çağrısı yaptı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi, “Doğu ile Batı’nın buluşma noktası” temasıyla gözlemci üye Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlendi.
İlk kez gözlemci bir üye ülke ev sahipliğinde gerçekleşen zirveye, bir başka gözlemci üye olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise davet edilmedi.
Teşkilat üyeleri, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Güney Kıbrıs’a büyükelçi atamaları ve sonrasında 4 Nisan 2025’te Semerkant’ta düzenlenen 1. AB–Orta Asya Zirvesi’nde yaşanan diplomatik kırılmanın ardından gerçekleşen zirve, Kıbrıs Türk halkı açısından dikkat çeken bir çıkışa sahne oldu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada KKTC’nin tam üyeliği için açık bir çağrıda bulundu.

“KKTC’siz Türk Dünyası Eksik Kalır”
Zirvede üye ülke liderlerine hitap eden Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yer almadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının eksik olduğuna inanıyoruz” diyerek, KKTC’nin teşkilattaki konumuna yeniden dikkat çekti.
“KKTC’yi Tam Üye Olarak Göreceğimize İnanıyorum”
Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmanın önemine inanıyoruz” vurgusuyla başladığı konuşmasında, “Kıbrıs Türklerinin hak, özgürlük ve adalet mücadelesine çok daha fazla destek verilmesini istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı mesajının devamında ise “KKTC’yi teşkilata tam üye olarak göreceğimiz günleri ümit ediyorum” ifadelerini kullanarak, beklentinin artık gözlemci statüsünü aşan bir boyuta ulaştığını ortaya koydu.
KKTC’ye “Türk Akademisi’nde Gözlemci Statüsü” Verildi
Zirve’nin ardından yapılan açıklamada, TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne “Türk Akademisi’nde Gözlemci Statüsü Verilmesi”ne ilişkin karar üretildiği açıklandı.

Semerkant’tan Budapeşte’ye: Kırılmanın Gölgesinde
4 Nisan 2025’te Semerkant’ta düzenlenen 1. AB-Orta Asya Zirvesi ile Kırgızistan ve Tacikistan’ın BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına bağlılıklarını yeniden teyit etmişler (bir anlamda KKTC’yi tanımayacaklarını taahhüt etmeleri) zirveden hemen önce ise, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan, Güney Kıbrıs’a büyükelçi atamıştı.

“Aksakallar Konseyi” Beklenen Etkiyi Yaratmadı
Türkiye’nin bilinen Kıbrıs politikasıyla ters düşen gelişmelerin ardından Ankara’nın girişimleri ile KKTC’nin ev sahipliğinde 1-2 Mayıs 2025 tarihleri arasında “Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı” düzenlendi.
TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın toplantı sonrası yaptığı, “Kardeşlik ve ortaklık duygularını zedelemeye yönelik haberler karşısında verilen en güzel cevap bu toplantıdır” açıklama kamuoyunda beklenen etkiyi yaratmadı. Toplantı’nın KKTC’de düzenlenmesi sembolik olarak değerli; ancak siyasi ve diplomatik açıdan sınırlı bir kazanım olarak kaldı.
Türk Devletleri Teşkilatı 15 Yaşında!
3 Ekim 2009 tarihinde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin “Nahcivan Anlaşması” ile temellerini attığı Türk Devletleri Teşkilatı, bu yıl 15. yılını kutluyor.
Ortak tarihi, kültürel ve stratejik değerlere sahip üye ülkelerle işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan teşkilat; ekonomi, eğitim, kültür, güvenlik ve turizm gibi birçok alanda çalışmalar yürütüyor.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan gibi 5 tam üyeden oluşan TDT’de Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti “gözlemci” olarak yer alıyor.