Üç aşamalı olarak planlanan harekatın ilk aşamasında hava ve kıyı başının tesisi ve elde bulundurulması, ikinci aşamada çıkan ve indirilen birliklerin birleşmesi, üçüncü aşamasında ise harekât alanının genişletilmesi planı başarıyla gerçekleştirildi.
Harekat 5 muhrip, 4 denizaltı, 5 koruma hücum botu ve 31 çıkarma gemisiyle yaklaşık 2000 askerle başladı.
Türk Askeri Yavuz Çıkarma Plajı’nda…
20 Temmuz sabahı Türk Silahlı Kuvvetleri Türk Hava Kuvvetlerinin desteğiyle eş zamanlı olarak Girne plajlarına çıkarma gerçekleştirdi.
Adaya Girne’den giriş yapıldıktan sonra hava indirme tugayı paraşütlerle Beşparmak Dağları’nın güney kısmına indirildi.
20 Temmuz sabahı Kayseri’den havalanan uçaklar alçak uçuş yaparak radara yakalanmadan Kıbrıs’a ilerlemeyi başardı.
Saat 06.05’te ulaştırma uçakları ile taşınan ilk Türk kuvvetleri harekat bölgesine atlatıldı. İndirme esnasında Rum Milli Muhafız Ordusu birliklerince Lefkoşa bölgesindeki mevzilerden uçaklara ateş açıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Unsurları
Hava indirme görevi icra eden ulaştırma uçakları ve helikopterler 152’nci Filo Komutanlığına bağlı F-5 savaş uçakları tarafından himaye edildi.
Girne ve Lefkoşa arasındaki Beşparmak Dağları temizlendikten sonra arkadan gelen birlikler için açılan koridorlardan birlikler Mağosa ve Erenköy’e doğru hareket etmeyi başardı.
21 Temmuz günü Rum kuvvetleri yoğun taarruz ve saldırılar gerçekleştirdi.
Harekatın üçüncü günü olan 22 Temmuz 1974 tarihinde, 39’uncu Piyade Tümeni’nin adaya çıkışı ile Türk tarafı önemli başarılar elde etti.
Girne kalesi ele geçirilirken, Türk birlikleri de birleşerek merkezi komuta altına alındı.
Aynı günün sonunda Beşparmak Dağlarında bulunan Şahinler ve Doğruyol bölgesi ile Bozdağ’ın kontrolü sağlandı. Böylece genel anlamda başarılı olan harekat sonucunda adanın %7’si ele geçirildi.
Kıbrıs Barış Harekatı başarıyla ilerlerken Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in isteği üzerine 22 Temmuz 1974 akşamından itibaren ateşkes kararı uygulamaya konuldu.
İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Türkiye, Yunanistan ve İngiltere dışişleri bakanlarının katıldığı görüşmeler sonuçsuz kalmış ve 14 Ağustos sabahı Kıbrıs’taki Türk birlikleri ikinci harekata başladı.
Birinci Kıbrıs Barış Harekatını sona erdiren ateşkesle Türkiye, adaya 40.000 kişilik bir kuvvet yığmayı ve 300 tank göndermeyi başardı.
İkinci Barış Harekatı 16 Ağustos 1974 akşamı saat 19.00’dan itibaren Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aynı günkü kararına uyarak ateşkesi kabul etmesiyle sona erdi.
İki gün içinde Türk Ordusu, Magosa, Lefkoşa ve Erenköy çizgisine ulaşarak adanın %38’ini kontrolüne altına almış ve adadaki Türkler için güvenli bir bölge oluşturuldu.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70’i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türkleri 1672 şehit verdi.
Harekat sonucunda adada Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan soykırım planı bertaraf edilmiş oldu.
13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Raif Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu dünyaya ilan edildi.